Nye indlæg

 

Det man siger er man selv!

27-12-2017
Jeg har skrevet om, at du ikke skal kaste grimme ord i hovedet på dine venner og veninder. Men jeg har et budskab, som faktisk er vigtigere endnu:

Du skal tale ordentligt til dig selv!

Det er alt, alt for nemt at svine sig selv til og skælde sig selv ud. Når noget går galt, eller hvis noget viser sig at være sværere end du troede, så siger og tænker du måske:

• Jeg lærer det aldrig!
• Jeg er altid så dum!
• Det er alt for svært for mig!
• Jeg er ikke lige så god som de andre!

Men ligesom det gør ondt, når andre taler grimt til dig og kalder dig navne, så gør det selvfølgelig også ondt, når du skælder dig selv ud. Du mister tilliden til dig selv og du mister langsomt modet til at prøve noget nyt. Og det værste er, at du på den måde faktisk får ret: Du kan ikke længere lære noget, for du lader simpelthen være med at prøve.
 


Du skal respektere dig selv!
Du skal være god ved dig selv!
Og du skal have tillid til dig selv!

Vis tålmodighed. Tro på at det nok skal gå og at du nok skal lære det, som er vigtigt for dig. Og forstå, at du er nødt til at ramme ved siden af nogle gange, før du kan ramme plet.

Det vanskelige er at huske på, at du ikke kan være lige god til alting. Og at du ikke er ligesom din veninde, som du måske sammenligner dig med. Det kan godt være I kan lide den samme slags musik og har den samme yndlingsfarve, men I lærer måske helt forskelligt, og du kan have brug for at se en opgave på en anden måde, før du forstår den.

Det med at skælde dig selv ud kan selvfølgelig også opstå på andre områder. Det handler min teenageguide også om. Men det væsentlige er altså, at du skal snakke pænt og opmuntrende til dig selv, når noget bliver svært. Og du skal prøve at fremhæve nogle af de sider ved dig selv, som du har allersværest ved at huske på:

Sig f.eks.: ’Jeg er god til at huske tabellerne’ selv om det er noget af det, du har problemer med. Hvis du fortæller dig selv, at du godt kan, så begynder din hjerne og dit hjerte at lægge mærke til alle de mindste succeser du har – alle de gange, hvor du faktisk husker noget fra en tabel, eller de gange hvor du er meget tæt på. Og hvis du bliver ved med at påstå at du kan, så ender du med at få ret! På samme måde kan du fortælle dig selv, at du er heldig, at du er hjælpsom, at du er optimistisk – alle de sider ved dig selv, som du egentlig godt kan lide, og som du gerne vil være endnu mere. Og du vil opleve, at de sider vokser.

Det handler ikke om at lyve. Det handler om at holde fast i de små sandheder – for selv om du måske for det meste helst vil give op, så har du også prøvet det modsatte. Vi er alle sammen sat sammen af gode og mindre gode sider. Det jeg beder dig om er, at huske og fremhæve de gode sider, indtil de to ting har byttet plads inde i dit hoved. Indtil du siger: ”Jeg er faktisk meget sød og hjælpsom (for eksempel). En gang i mellem glemmer jeg det, men jeg får hurtigt øje på dem, som har brug for min hjælp, og når jeg hjælper til, bliver både de og jeg glade.” Eller: ”Jeg er god til engelsk. Nogle gange glemmer jeg et ord, men jeg er god til at lytte og til at finde andre måder at sige det samme.”

Du skal tale pænt til dig selv! Du skal bruge et sprog som hjælper dig med at se det bedste i dig og i andre! Og du skal helst gøre det hver dag. Start med, næste gang noget går galt for dig, at trøste og opmuntre dig selv i stedte for at skælde dig selv ud. Du er i virkeligheden din nærmeste ven!

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Lene Elise Andersen | Bryggerivej 86, 4913 Horslunde  | Tlf.: 51299934